5 Voedingsmiddelen die het libido een boost geven  to the moon.

libido tekort

5 Voedingsmiddelen die het libido een boost geven  to the moon.

We zijn geen sterren in de keuken, maar geven je graag wat tips van voedingsmiddelen die je helpen presteren in die andere kamer. Misschien ben je de afgelopen weken wel wat down door het slechte weer en is je libido ingezakt. Gelukkig hebben wij de oplossing. Deze vijf voedingsmiddelen schijnen lustopwekkend te zijn.

Net als bij het bedrijven van de liefde gebruik je ook tijdens het eten al jouw zintuigen. Van bepaalde voeding worden jouw zintuigen extra gestimuleerd, deze zouden je dan ook extra opgewonden kunnen maken. Dus hou dit artikel effe in je achterhoofd, want als je deze voedingsmiddelen samen nuttigt, krijg je het dessert misschien wel in bed. Ze noemen deze voedingsmiddelen ook wel natuurlijke afrodisiaca, dat laatste woord betekent in Jip-en-Janneke taal: lustopwekkend middel.

5 Voedingsmiddelen die het libido een boost geven  to the moon op een rijtje:

1.Gember
Niet iedereen is fan van dit kruid, maar na vandaag weet je wel dat het een flinke boost kan geven aan het libido van jou en je partner. Kruiden zijn sowieso al goed voor het verbeteren van de bloedsomloop en het stimuleren van het centrale zenuwstelsel. De wortel werkt tevens ook verwarmend. Gember is dan ook een van de bekendste (natuurlijke) afrodisiaca ter wereld.

2: Rode ginseng
Traditionele Chinese geneeskunde is gebaseerd op kruiden. Zo gaat een groot deel van de Chinese bevolking niet naar de dokter, maar naar een kruidenmannetje voor gezondheidsproblemen. Rode ginseng is ook zo’n kruid dat helpt bij het behandelen van een laag libido. Rode ginseng kan je gewoon bij de natuurwinkel kopen.

3. Pistache noten
Misschien wel een van de betere voedingsmiddelen uit deze lijst. Wie wil er nou geen lekker avondje film kijken met pistachenoten en daarna de avond vlammend afsluiten. Buiten het lustopwekkende effect, hebben pistachenoten nog meer gezondheidsvoordelen waaronder het verlagen van de bloeddruk, het behouden van gewicht en het verminderen van een risico op een hartaandoening. Sla die pistachenoten dus maar volle bak in!

4. Chocolade

chocolade eten

Chocolade is altijd lekker en na vandaag heb je nog een extra reden erbij om jezelf er mee vol te stoppen. Cacao bevat veel magnesium dat voor ontspanning zorgt en chocolade zelf is volgens experts al lustopwekkend. Combineer deze twee feitjes met elkaar en je hebt een voedingsmiddel dat misschien nog wel krachtiger is dan Viagra. Leuk feitje: in pure chocolade zit het stofje phenylethylamine (PEA). Dit stofje zorgt ervoor dat je emotioneel genot ervaart. Dit betekent dat als je een stukje chocolade eet dezelfde hormonen vrijkomen als tijdens een fijne vrijpartij.

5: Amandelen
Nee niet die in je keel zitten, maar de noot. Onderzoekers hebben onthuld dat het dagelijks consumeren van twee porties amandelen je seksleven daadwerkelijk kan verbeteren. De antioxidanten zoals polyfenolen en vitamines die in noten zitten, zijn heel goed voor je hart. Eigenlijk al het voedsel wat goed is voor je hart, werkt ook lustopwekkend. Na een periode van veertien weken ontdekten de onderzoekers dat de proefpersonen die noten aten een groter seksueel verlangen en betere orgasmes hadden. Klinkt als de moeite waard om te proberen, toch mannen?

Keltisch zeezout drinken, is dat wel gezond?

Keltisch zeezout drinken? Is dat drinken van Sole gezond?

Een glas water met zout drinken klinkt je waarschijnlijk niet appetijtelijk in de oren.
Toch schrijven mensen allerlei voordelen toe aan Sole, oftewel water met Keltisch zeezout drinken.
Is het echt gezond of moeten we dit met een korreltje zout nemen?
Lees in dit blog artikel alles wat je moet weten over Sole en Keltisch zeezout.

Wat is Sole?

Sole is water waarin Keltisch zeezout is opgelost.
De naam komt van een oud Keltisch woord voor ‘zon’.
Vroeger was het ook onder de Kelten gebruikelijk om zout water te drinken.
Keltisch zeezout wordt tegenwoordig op traditionele wijze gewonnen in de Guérande streek in Bretagne te Frankrijk.
Het is minder verwerkt en bewerkt dan andere soorten zout waardoor het zijn natuurlijke mineralen en spoorelementen behoudt.
Keltische zeezout wordt daarmee als een gezonder alternatief gezien dan andere zoutsoorten.

Hoe gezond is zout?

Zout is een mineraal dat belangrijk is voor het functioneren van je lichaam.
Het helpt om vocht te reguleren, je spieren te ontspannen en je zenuwen te functioneren.
Zout is ook nodig bij de productie van maagzuur, dat helpt weer bij de vertering van voedsel. De Kelten dronken Sole om hun dagelijkse portie zout binnen te krijgen. 
Met ons huidige westerse levensstijl krijgen we eerder te veel dan te weinig zout binnen.
In Nederland consumeert zo’n 80 procent van de mensen te veel zout.
Dit komt voornamelijk doordat voedingsmiddelen bewerkt zijn en daardoor veel zout bevatten. Denk hierbij aan kant-en-klaar maaltijden, pizza’s, soepen, snacks en vleeswaren. Hoewel het advies voor volwassenen is om niet meer dan 6 gram zout per dag te consumeren, ligt het gemiddelde in Nederland op bijna 8 gram per dag.
Het zout dat wij eten bevat slechts twee mineralen: 40 procent natrium en 60 procent chloride. Het zout is ontdaan van mineralen en spoorelementen wat de gezondheid niet ten goede komt.

De gezondheidsrisico’s van te veel zout

Een te hoge zoutinname wordt in verband gebracht met een verhoging van de bloeddruk.
Zout houdt vocht vast in je lichaam, wat ook zorgt voor een toename van vocht in de bloedvaten. Dit veroorzaakt een hogere druk op de vaatwanden waardoor het hart harder moet werken om het bloed rond te pompen.
Daarnaast heeft een hoge inname van zout nadelige effecten voor je nieren, maag en botten.

Keltisch zeezout voordelen

Keltisch zeezout en het drinken van Sole zou bijdragen aan de inname van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van mineralen en spoorelementen.
De volgende Sole voordelen zien we daarom regelmatig voorbijkomen:

  • Geeft het lichaam meer energie
  • Herstelt de zuur-base balans van het lichaam
  • Zorgt voor hydratatie van het lichaam
  • Ondersteuning van de spijsvertering
  • Verlaging van de bloeddruk
  • Verbeterde regulering van de bloedsuikerspiegel
  • Significant beter slapen
  • Helpt bij spierkrampen

Bovenstaande gezondheidsvoordelen zijn echter nog niet wetenschappelijk aangetoond.

Nadeel van Keltisch zeezout

Keltisch zeezout bestaat alsnog voor een groot gedeelte uit natrium (ongeveer 33%). Bovendien zijn de andere mineralen slechts voor een klein gedeelte vertegenwoordigd. Zo bevat Keltisch zeezout nog geen één procent magnesium. Met Keltisch zeezout drinken krijg je daarom alsnog te veel natrium binnen in verhouding met andere mineralen. Groenten en fruit zijn wel een volwaardige bron van mineralen.

Wanneer water met Keltisch zeezout drinken?

Doorgaans krijg je voldoende natrium binnen via je voeding. Toch zijn er omstandigheden waarin je lichaam een groter vocht- en mineralenverlies kent en extra natrium gewenst is. Alleen water vult dit verlies niet voldoende aan waardoor het drinken van Sole nuttig is. Daarnaast zijn er situaties waarin Keltisch zeezout drinken wordt afgeraden.

Wanneer wel Sole drinken:

  • Na een bezoek aan de sauna.
    Tijdens een bezoek aan de sauna zweet je veel waardoor je in korte tijd zo’n halve tot anderhalve liter vocht inclusief mineralen verliest.
  • Bij warm weer.
    Wanneer je met warm weer grote inspanning levert en veel zweet, kan een laag gehalte aan natrium in het lichaam leiden tot meer vochtverlies en uitdroging.
    Je ervaart dan klachten als lusteloosheid, misselijkheid en braken, hoofdpijn, verwardheid of sufheid.
  • Wanneer je ziek bent.
    Bij buikloop of braken verlies je veel vocht en ook zout.
    Door veel te drinken en extra zout te consumeren, breng je het vochtgehalte van je lichaam weer op peil en voorkom je uitdroging.2
  • Als je intensief sport.
    Bij intensieve en langdurige inspanning heb je een verhoogde kans op een groot verlies van natrium. Voor mannen is dit risico groter dan voor vrouwen. 
    Daarnaast suggereert onderzoek dat het drinken van water met natrium voordat je gaat hardlopen het lichaam beter hydrateert dan het drinken van water zonder natrium. 
    Bovendien lijkt het consumeren van water met natrium een gunstig effect te hebben op de prestatie.

Wanneer beter niet zout water drinken:

  • In geval van een verhoogde bloeddruk, overgewicht, problemen met je hart of nieren.
  • Wanneer je ouder bent is het lichaam minder goed in staat om het natrium uit het lichaam te verwijderen vanwege een verminderde werking van de nieren.3
  • Als je een gezond en gevarieerd voedingspatroon hebt waarbij je veel groente en fruit consumeert, is de kans groot dat je voldoende zout en andere mineralen binnenkrijgt. Het drinken van Sole is dan niet nodig.
  • Indien je veel bewerkte producten met een hoog zoutgehalte nuttigt. Een extra portie zout is dan niet gewenst.

Sole maken

Sole maken is erg eenvoudig.
Je vult een glazen pot met 1/3 grof Keltisch zeezout en 2/3 water en sluit het af.
Schud vervolgens het mengsel goed tot er een klein laagje zout op de bodem blijft liggen.
Het zout is dan voldoende opgelost. Neem op bepaalde momenten, bijvoorbeeld na intensief sporten of na een bezoek aan de sauna, een theelepel van de Sole en voeg dit aan een glas water toe.
Bewaar de Sole op een koele en donkere plek in een keukenkast of in de koelkast. Aangeraden wordt om voor gebruik goed te schudden.
Het blijft enkele maanden goed, tenzij er sprake is van algvorming.

Tot slot

Keltisch zeezout is een beter alternatief voor keukenzout om het eten op smaak te brengen.
Het bevat, al is het in kleine mate, naast natrium en chloride ook andere mineralen. 
Gebruik Keltisch zeezout met mate!

Hoe werken medicinale paddenstoelen?

Hoe werken medicinale paddenstoelen?

medicinale paddenstoelen stronk

De Voedingsrijkdom van Medicinale Paddenstoelen

Hoe werken medicinale paddenstoelen?
Medicinale paddenstoelen hebben de aandacht getrokken vanwege hun overvloed aan essentiële voedingsstoffen en hun potentiële voordelen voor de gezondheid. In dit artikel gaan we dieper in op enkele van de belangrijkste voedingsstoffen die medicinale paddenstoelen te bieden hebben en waarom ze een waardevolle aanvulling kunnen zijn op je dieet.

Essentiële Suikers en Polysachariden

Een cruciaal kenmerk van medicinale paddenstoelen is de aanwezigheid van essentiële suikers, die voorkomen in de vorm van polysachariden. Deze suikers zijn van vitaal belang voor verschillende lichaamsfuncties en -systemen, en ons lichaam kan ze niet efficiënt zelf produceren. Daarom is het essentieel om ze via onze voeding binnen te krijgen. Essentiële suikers spelen een sleutelrol in de communicatie binnen ons lichaam en zorgen ervoor dat het optimaal kan functioneren.

Antioxidanten

Medicinale paddenstoelen zijn rijk aan antioxidanten, stoffen die oxidatie tegengaan en daarmee cel beschadiging verminderen. Samen met essentiële suikers en aminozuren vormen antioxidanten de basis van de bijzondere werking van medicinale paddenstoelen.

Essentiële Aminozuren

Medicinale paddenstoelen bieden een volledig spectrum van hoogwaardige en essentiële aminozuren. Ons lichaam heeft 22 verschillende aminozuren nodig voor de synthese van eiwitten, die op hun beurt essentieel zijn voor de opbouw van lichaamscellen. Van deze aminozuren kan ons lichaam er 13 zelf produceren, maar de overige 9 moeten we uit onze voeding halen. Deze negen aminozuren worden “essentiële aminozuren” genoemd, en medicinale paddenstoelen voorzien in deze belangrijke voedingsstoffen.

Conclusie

Hoe werken medicinale paddenstoelen qua voedingsstoffen?
Medicinale paddenstoelen zijn een waardevolle bron van essentiële voedingsstoffen, waaronder essentiële suikers, antioxidanten en aminozuren. Deze voedingsstoffen dragen bij aan de algehele gezondheid en welzijn, waardoor medicinale paddenstoelen een waardevolle aanvulling zijn op een uitgebalanceerd dieet.

Gebruik van medicinale paddenstoelen

De Eeuwenoude Traditie en Moderne Ontdekking van Medicinale Paddenstoelen

Gebruik van medicinale paddenstoelen is al eeuwenoud.
De geschiedenis van medicinale paddenstoelen is doordrenkt van eeuwenoude tradities en moderne ontdekkingen. In dit artikel zullen we zowel de historische wortels als de hedendaagse ontwikkelingen van het gebruik van medicinale paddenstoelen verkennen.

medicinale paddenstoelen-mand

Geschiedenis & Oorsprong

Gezondheid is altijd een fundamentele behoefte van de mens geweest. In vroege beschavingen schreef men ziekten vaak toe aan boze geesten, maar tegelijkertijd werden kruiden en stoffen onderzocht voor hun medicinale eigenschappen. Over generaties heen werd deze kennis mondeling doorgegeven, en zo ontstonden de fundamenten van traditionele geneeswijzen, waaronder de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM). Het gebruik van medicinale paddenstoelen binnen de TCM begon naar schatting tussen 5000 en 7000 jaar geleden, zoals vastgelegd in oude geschriften zoals de Shennong Bencao Jing. Dit werk bevat niet alleen beschrijvingen van geneeskrachtige kruiden maar ook van medicinale paddenstoelen.

Ook in oude westerse culturen was er vroege belangstelling voor medicinale paddenstoelen. ‘Ötzi the Iceman’, een mummie gevonden in de Ötztaler Alpen, had geneeskrachtige paddenstoelen bij zich. In Europa waren het vooral de Benedictijnen, waaronder de beroemde Hildegard van Bingen, die de helende kracht van medicinale paddenstoelen bestudeerden.

In de 20e eeuw kregen medicinale paddenstoelen wetenschappelijke erkenning en werd uitgebreid onderzoek uitgevoerd. Het is pas sinds ongeveer 60 jaar dat wetenschappelijk onderzoek naar medicinale paddenstoelen serieus van start is gegaan.

Wetenschappelijk Onderzoek

Vooral in Azië werden de Ganoderma en Coriolus de eerste medicinale paddenstoelen die uitgebreid wetenschappelijk werden onderzocht. In de jaren ’80 breidde dit onderzoek zich uit naar westerse landen, waar duizenden gecontroleerde studies werden gedocumenteerd. Tegen het midden van de jaren ’90 waren er al duizenden studies gedocumenteerd, en tegenwoordig zijn er meer dan 800 medicinale paddenstoelen beschreven, waarvan ongeveer 500 anti-tumor eigenschappen hebben. Onderzoek richt zich met name op de samenstelling en eigenschappen van medicinale paddenstoelen, met speciale aandacht voor zowel het vruchtlichaam als het mycelium.

Gebruik

Vroeger werden medicinale paddenstoelen toegediend via het “heetwater-principe” door extracten met heet water te bereiden en op te drinken. Tegenwoordig kunnen relevante componenten en extracten van paddenstoelen geïsoleerd worden en worden toegediend in verschillende vormen, zoals capsules, tabletten, poeders en vloeistoffen.

Conclusie

De geschiedenis en het gebruik van medicinale paddenstoelen hebben een rijke en gevarieerde achtergrond. Terwijl de tradities duizenden jaren teruggaan, blijft wetenschappelijk onderzoek nieuwe inzichten bieden in de heilzame eigenschappen van deze opmerkelijke paddenstoelen.

Medicinale-Paddenstoelen

Medicinale paddenstoelen worden steeds populairder

Aan medicinale paddenstoelen worden allerlei positieve gezondheidseffecten toegedicht.
Zo zouden ze de immuniteit ondersteunen, de hersenen beschermen, de bloedsuikerspiegel reguleren, onze stofwisseling ondersteunen en zelfs werken als afrodisiacum.

Steeds meer oncologen schrijven Mykotherapie voor en medicinale paddenstoelen worden steeds populairder

Medicinale paddenstoelen worden steeds populairder en de bekendste medicinaal gebruikte paddenstoelen zijn shiitake, Chaga, pruikzwam en oesterzwam.
Medicinale paddenstoelen zijn er in diversen soorten en maten.
Soorten als de pruikzwam en vuurzwam zouden bij verschillende aandoeningen kunnen helpen.
In hoeverre zijn deze gezondheidsvoordelen te staven?

We leggen het microbioloog Johan Baars en natuurgeneeskundig therapeut Peter van Ineveld voor.

Medicinale paddenstoelen worden al eeuwen gebruikt als ondersteuning bij allerlei kwaaltjes.
Om maar meteen een groot misverstand de wereld uit te helpen: je wordt er niet high of stoned van, omdat de medicinale paddenstoel in tegenstelling tot de bewustzijn veranderende paddo’s geen psychoactieve werking heeft.

De gemiddelde perceptie over paddenstoelen is nog altijd vrij negatief, weet Johan Baars.
Als microbioloog aan de Universiteit van Wageningen is hij al meer dan 30 jaar met allerlei soorten paddenstoelen bezig.

“Als ik een keer een zakje meeneem voor de buurvrouw, krijg ik de vraag of ze niet giftig zijn.”

GEZONDHEIDSCLAIMS

Medicinale paddenstoelen worden steeds bekender en daarmee verschuift ook de perceptie, denkt Peter van Ineveld, auteur van het boek “Medicinale paddenstoelen.”

Als natuurgeneeskundig therapeut past hij al bijna vijftien jaar Mykotherapie toe: het gebruik van paddenstoelen of extracten uit paddenstoelen om bepaalde aandoeningen of ziekten te voorkomen of behandelen.

Aan medicinale paddenstoelen worden allerlei positieve gezondheidseffecten toegedicht.
Zo zouden ze de immuniteit ondersteunen, de hersenen beschermen, de bloedsuikerspiegel reguleren, onze stofwisseling ondersteunen en zelfs werken als afrodisiacum.

De bekendste medicinaal gebruikte paddenstoelen zijn shiitake, chaga, pruikzwam en oesterzwam. Iedere paddenstoel zou zijn eigen geneeskrachtige eigenschappen bezitten.
Zo zou de pruikzwam een gunstige werking hebben op onze hersenen en de vuurzwam helpen bij MS.

Het blijkt echter lastig om deze gezondheidsvoordelen volgens de heersende eisen hard te maken.

“Veel onderzoek laat indirect bewijs zien, dus er is hoop,” zegt Baars.
“Maar de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) vraagt om keiharde data als het op het toelaten van gezondheidsclaims aankomt.
Die data kan ik op dit moment nog niet produceren.”

KLEINE GENETISCHE VERSCHILLEN

Als het op levensmiddelen aankomt, gelden er in Europa twee soorten claims: claims op inhoud (voedingswaarde) en gezondheidsclaims (bijvoorbeeld: ‘dit product is cholesterolverlagend’).
Voor de erkenning van gezondheidsclaims eist de EFSA minstens twee onafhankelijke epidemiologische onderzoeken.

Baars: “Er is een grote literatuurstudie gedaan door Cancer Research UK naar de polysachariden in elfenbankjes. Die zouden weleens ‘wat kunnen doen’ bij kanker.
Maar als je daar een claim aan wil vasthangen, moet je grote groepen mensen decennialang volgen.” Die grote groep zou de paddenstoelen dan ook decennialang moeten consumeren.
“Dat is weinig realistisch, zeker niet in een land waar zelfs de oesterzwam al een tikkeltje exotisch is.
In Aziatische landen zijn meer langlopende onderzoeken bekend. Omdat er kleine genetische verschillen zijn, is het maar de vraag of deze zich 1-op-1 laten vertalen naar de westerse bevolking.”

In Aziatische landen gaan medicinale paddenstoelen van oudsher samen met de reguliere geneeskunde. Dat zie je hier ook steeds meer, zegt Van Ineveld.
“Steeds meer oncologen en andere specialisten schrijven mycotherapie voor als aanvullende behandeling. De werkzame stof uit het elfenbankje, Polysaccharide-K, wordt onder de naam Kerstin door de reguliere geneeskunde vaak aanvullend in de behandeling tegen kanker ingezet.”

Medicinale paddenstoelen worden steeds populairder, al in 1951 werd pleuromutiline uit schimmels ontdekt als antibioticum. Medicinale paddenstoelen en schimmels zijn al decennialang hofleverancier van de farmaceutische industrie.

NAUWELIJKS CALORIEËN

Persoonlijke ervaring van Van Ineveld;
Zelf gebruikt Van Ineveld al jaren graag de schimmel cordyceps.
“Als het druk is, helpt cordyceps me om alle zeilen bij te zetten.
Je blijft scherper, dat merk ik ook in de communicatie.
Voor mij is schimmel een ander woord voor communicatie.”

Cordyceps staat ook wel bekend als de ‘zombieschimmel’, omdat het geïnfecteerde insecten vreemd gedrag kan laten vertonen voor ze eraan bezwijken.
Mensen hebben van de zombieschimmel, of andere medicinale schimmels, niets te vrezen.
“Er kan na inname echt niets gebeuren.
De schimmels worden voor de farmaceutische productie vermalen en leven niet meer.”
De medicinale werking van paddenstoelen is een belofte die al tijden boven de markt hangt.
Of die wordt waargemaakt in de vorm van harde claims is volgens Baars moeilijk te zeggen.
De onderzoeker geeft aan dat we het misschien helemaal niet zo ver moeten zoeken.

Medicinale paddenstoelen worden steeds populairder en bevatten nauwelijks calorieën.
Je kunt ze allerlei mineralen laten opnemen en – onder uv-licht – vitamine D laten aanmaken. Medicinale paddenstoelen zijn rijk aan kalium en voedingsvezels.
Allemaal unieke eigenschappen waarvan je met zekerheid kunt zeggen dat het waardevolle aanvullingen zijn op je dagelijkse dieet.”

paddo-slider-mat

Research medicinale paddenstoelen

In China en andere Aziatische landen worden paddenstoelen al sinds eeuwen gewaardeerd om hun nutritionele en medicinale eigenschappen.
Vooral in de traditionele Chinese geneeskunde worden ze van oudsher ingezet vanwege de gezondheid bevorderende effecten bij diverse ziektebeelden.
Deze medicinale paddenstoelen bezitten een breed spectrum aan inhoudsstoffen, waarbij onder andere het hoge gehalte aan polysachariden een gemene deler lijkt te zijn.
Deze polysachariden, in het bijzonder de bètaglucanen, hebben een specifieke structuur waardoor zij invloed kunnen uitoefenen op de immuun functie.
Naast polysachariden bezitten deze speciale paddenstoelen een veelheid van bioactieve stoffen die bijdragen aan de medicinale werking,
waaronder antioxidanten, sterolen, triterpenen, nucleotiden, aminozuren, vitaminen en mineralen.

De belangrijkste geneeskrachtige werking in deze paddenstoelen berust op het hoge gehalte aan actieve polysachariden.
Vooral de bètaglucanen met een 1,3 -1,6-basisstructuur hebben diverse afweer stimulerende eigenschappen en laten bij verschillende ziektebeelden positieve effecten zien.
In het bijzonder shiitake (Lentinus edodes ) en oesterzwam (Pleurotus ostreatus) worden beschouwd als zeer rijke glucaanbronnen,
waarbij respectievelijk lentinan en pleuran als meest potente bestanddelen worden gezien.
D-fractie wordt gezien als het belangrijkste glucaanextract van maitake (Grifola frondosa) met eveneens zeer gunstige immuun modulerende eigenschappen.
Een andere breed inzetbare paddenstoel die bekend staat om zijn positieve invloed op de immuun functie is Cordyceps sinensis.

Er zijn inmiddels veel wetenschappelijke publicaties verschenen waarin naast immuun modulatie ook andere geneeskrachtige aspecten zijn beschreven, zoals ontstekingsremming en het
verlagende effect op het cholesterol, de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel.

De diverse medicinale paddenstoelen hebben een eigen unieke biochemische samenstelling waardoor de nutritionele en medicinale werking soms moeilijk aan één component is toe te kennen.
Wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat de synergistische werking van intrinsieke bestanddelen,
dan wel de combinatie van paddenstoelextracten een bepalende factor lijkt te zijn voor een optimaal geneeskrachtig effect.

Hart- en vaatziekten
Door hypercholesterolemie kan er atherosclerotische plaque in de kransslagader(s) ontstaan,
een aanzienlijke risicofactor voor coronaire hartziekte, 
de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland in de categorie hart- en vaatziekten.
De paddenstoelen maitake, oesterzwam, shiitake en cordyceps laten in verschillende studies alle een verlagend effect zien op zowel het serum totaal cholesterol als het lipidenmetabolisme,
met daarmee een preventieve werking op het atherosclerotische proces.
Zowel de vezelcomponent als de onderlinge bestanddelen lijken de positieve effecten te bewerkstelligen.

Oesterzwam heeft als synergistisch bestanddeel lovastatine, met een mogelijk inhiberende werking op de cholesterolaanmaak in de lever door remming van het enzym HMG-CoA-reductase.
De cholesterolverlagende werking van shiitake lijkt voornamelijk plaats te vinden door regulering van het lipidenmetabolisme door het component eritadenine.
In dierstudies laten verschillende medicinale paddenstoelen tevens een bloeddrukverlagend effect zien,
wat kan bijdragen aan het reduceren van hart- en vaatziekten.
Het antihypertensieve mechanisme lijkt vooral verklaard te worden door de aanwezigheid van bètaglucanen.
Cordyceps en D-fractie uit maitake laten eveneens een preventieve en curatieve werking zien bij renale hypertensie.

Diabetes type II
Diverse in vitro studies, dierstudies en enkele klinische studies hebben uitgewezen dat medicinale paddenstoelen een antidiabetisch effect hebben.
Vooral pleurotus, maitake en cordyceps laten een significante daling van de bloedsuikerspiegel zien.
Zowel antihyperglycemische effecten, vermindering van insulineresistentie en een betere bloedglucoseregulatie werden waargenomen.
Een recente in vitro studie laat een hypoglycemisch effect zien door remming van het enzym alfaglucosidase.

Immuunmodulatie – ontstekingsremming
Uit dubbelblind, placebogecontroleerd humaan klinisch onderzoek (n=41) blijkt dat oesterzwammen bepaalde onderdelen van het immuunsysteem in hun werking kunnen ondersteunen.
Inname van oesterzwamextract bleek de aanmaak van de cytokine IFN-γ (interferron gamma) significant te verhogen.
Cytokinen zijn boodschapperstoffen van het immuunsysteem, die enigzins vergelijkbaar zijn met hormonen.
IFN-γ heeft talloze functies, waaronder sterke activatie van macrofagen en Natural Killer (NK)-cellen.
Dit zijn belangrijke immuuncellen van de eerstelijnsverdediging die inkomende bacteriën en virussen doden en zo de mens kunnen beschermen tegen een infectie.
Bovendien remt IFN-γ de virusreplicatie in reeds geïnfecteerde cellen

Bij gebruik van cordyceps of shiitake in hoge dosering kunnen eventueel buikklachten ontstaan.
Uitgebreid onderzoek ontbreekt vooralsnog.
Bij gebruik van medicinale paddenstoelen in commerciële preparaten zijn geen noemenswaardige bijwerkingen bekend

Interacties
Bij gebruik met bloedsuikerverlagende, antihypertensieve en immuunsuppressieve medicatie moet rekening gehouden worden met een aanpassing van de dosering,
door een mogelijk synergistische werking.
Dosering
Een juiste dosering is onder andere afhankelijk van de indicatie, combinatie van bestanddelen en toedieningsvorm.

(Zie de monografie Bèta-1,3/1,6-glucaan voor meer specifieke informatie over de werking van glucanen)

Referenties
Aggarwal P, Sharma P, Sharma S, Aggarwal J. Antioxidant mushrooms: a review. IRJP 2012;3,(6)
Akamatsu S1, Watanabe A, Tamesada M, Nakamura R, Hayashi S, Kodama D, et al. Hepatoprotective effect of extracts from Lentinus edodes mycelia on dimethylnitrosamine-Induced liver injury. Biol Pharm Bull. 2004 Dec;27(12):1957-60
Bisen PS, Baghel RK, Sanodiya BS, Thakur GS, Prasad GBKS. Lentinus edodes: a Macrofungus with Pharmacological Activities. Curr Med Chem. 2010;17:2419-2430
Cheung PCK. The nutritional and health benefits of mushrooms. Nutr Bull. 2010;35:292-299
Chiou YL, Lin CY. The extract of Cordyceps sinensis inhibeted airway inflammation by blocking NF-kB activity. Inflammation. 2012 Jun;35(3):985-93.
Da Silva AC, Jorge N. Antioxidant properties of lentinus edodes and agraricus blazei extracts. J Food Qual 34;2011:386-394
Gaullier JM, Sleboda J. Øfjord ES, Ulvestad E, Nurminiemi M, Moe C, et al. Supplementation with a soluble β-glucan exported from Shiitake medicinal mushroom, Lentinus edodes (Berk.) singer mycelium: a crossover, placebo-controlled study in healthy elderly. Int J Med Mushrooms. 2011:13(4):319-26
Giavasis I. Bioactive fungal polysaccharides as potential functional ingredients in food and nutraceuticals. Curr Opin Biotechnol. 2014 Apr;26:162-73
Gu CQ1, Li J, Chao FH. Inhibition of hepatitis B virus by D-fraction form Grifola frondosa: Synergistic effect of combination with interferon-alpha in HepG2 2.2.15. Antiviral Res. 2006 Nov;72(2):162-5
Hardeep S, Sardul S, Sharma AK. Pharmacological and therapeutic potential of Cordyceps with special reference to Cordycepin. Biotech (2014)4:1-12
Holiday J, Cleaver M. Medicinal value of the caterpillar fungi species of the genus Cordyceps (Fr.) Link (Ascomycetes). A Review. Int J Med Mushr. 2008;10(3):219-234
Jedinak A, Dudhgaonkar S, Wu QL, Simon J, Sliva D. Anti-inflammatory activity of edible oyster mushroom is mediated through the inhibition of NF-kB and AP-1 signaling. Nutr J. 2011:16;10:52
Jesenak M, Hrubisko M, Majtan J, Rennerova Z, Banovcin P. Anti-allergic effect of Pleuran (β-glucan from Pleurotus ostreatus) in children with Recurrent Respiratory Tract Infections. Phytother. Res. 28: 471–474 (2014)
Jong Suk Lee, Su Young Park, Dinesh Thapa, Mi Kyoung Choi, III-Min Chung, et al. Grifola frondosa water extract alleviates intestinal inflammation by suppressing TNF-α production and its signalling. Exp & Molecular Medicine 2010;42:143-154
Khatun K, Mahtab H, Khanam PA, Sayeed MA, Khan KA. Oyster mushroom reduced blood glucose and cholesterol in diabetic subjects. Mymensingh Med J. 2007 Jan;16(1):94-9
Lee KH, Morris-Natschke SL, Yang X, Huang R, Zhou T, Wu SF, et al. Recent progress of Research on Medicinal Mushrooms, Foods, and Other Herbal Products Used in Traditional Chinese Medicine. J Tradit Complement Med 2012;2:84-95
Levy AM, Kita H, Phillips SF, Schkade PA, Dyer PD, Gleich GJ, et al. Eosinophillia and gastrointestinal symptoms after ingestion of shiitake mushrooms. J Allergy Clin Immunol. 1998; 101(5)613-20
Majtan J. Pleuran (β-glucan from Pleurotus ostreatus): an effective nutritional supplement against upper respiratory tract infections? Med Sport Sci. 2012;59:57-61
Mayell M. Maitake Extracts and their Therapeutic Potential – A Review. Alt Med Rev. 2001;Vol.6, nr1
Mori K, Kobayashi C, Tomita T, Inatomi S, Ikeda M. Antiatherosclerotic effect of the edible mushrooms Pleurotus eryngii (Eringi), Grifola frondosa (Maitake), and Hypsizygus marmoreus (Bunashimeji) in apolipoprotein E-deficient mice. Nutr Res 28;(2008):335–342
Natura Foundation – Cordyceps sinensis
Nishitani Y, Zhang L, Yoshida M, Azuma T, Kanazawa K, Hashimoto, et al. Intestinal anti-inflammatory activity of lentinan: influence on IL-8 and TNFR1 expression in intestinal epithelial cells. PLoS One. 2013 Apr 22;8(4):e62441
Nosál’ová V, Bobek P, Cerná S, Galbavý S, Stvrtina S. Effects of pleuran (beta-glucan isolated from Pleurotus ostreatus) on experimental colitis in rats. Physiol Res. 2001;50(6):575-81
Patel Y, Naraian R, Singh VK. Medicinal Properties of Pleurotus Species (Oyster Mushroom): a review. World J Fungal & Plant Biol. 2012;3(1):01-12
Phan CW, David P, Naidu M, Wong KH, Sabaratnam V. Therapeutic potential of culinary-medicinal mushrooms for the management of neurodegerenative diseases: diversity, metabolite, and mechanism. Crit Rev Biotechnol. 2014 Mar 24
Preuss HG, Echard B, Bagchi D, Perricone NV. Maitake mushroom extracts ameliorate progressive hypertension and other chronic metabolic perturbations in aging female rats. Int J Med Sci. 2010 Jun 7:7(4):169-80
Rai M, Tidke G, Wasser SP. Therapeutic Potential of Mushrooms. IJNPR. Vol 4(4)Jul-Aug 2005
Ravi B, Renitta RE, Prabha ML, Issac R, Naidu S. Evaluation of antidiabetic potential of oyster mushroom (Pleurotus ostreatus) in alloxan-induced diabetic mice. Immunopharmacol Immunotoxicol. 2013;35(1):101-9
Rop O, Mlcek J, Jurikova T. Beta-glucans in higher fungi and their health effects. Nutr Rev. 2009; Vol. 67(11):624–631
Salaga M, Zatorski H, Sobczak M, Chen C, Fichna J. Chinese Herbal Medicines in the Treatment of IBD and Colorectal Cancer: a review. Curr Treat Options Oncol. 2014 May
Sasidharan S1, Aravindran S, Latha LY, Vijenthi R, Saravanan D, Amutha S. In vitro antioxidant Activity and hepatoprotective effects of Lentinula edodes against paracetamol-induced hepatotoxicity. Molecules. 2010 Jun 23;15(6):4478-89
Sun W, Yu J, Shi YM, Zhang H, Wang Y, Wu BB. [Effects of Cordyceps extract on cytokines and transcription factors in peripheral blood mononuclear cells of asthmatic children during remission stage]. Zhong Xi Yi Jie He Xue Bao. 2010 Apr;8(4):341-6
Su-Young Park, Jong Suk Lee, Dimesh Thapa, Byung Chul Park, Ah Ra Kim et al. Grifola Frondosa inhibits TNF-α – induced intestinal inflammation via suppression of MCP-1 and IL-8 Expressions in HT-29 human colon epithelial cells. The FASEB Journal. 2008;22:1109.1
Svagelj M, Berovic M, Gregori A, Wraber B, Simcic S, Boh B. Immunomodulating Activities of Cultivated Maitake Medicinal Mushroom Grifola Frondosa (Dicks.: Fr) S.F. Gray (Higher Basidiomycetes) on Peripheral Blood Mononuclear Cells. Int J Med Mushrooms 2012;14(4):377-383
Yagi K. Liver protective effect of Lentinula edodes mycelia(LEM). Gan To Kagaku Ryoho. 2012 Jul;39(7):1099-102
Yang H, Hwang I, Kim S, Hong EJ, Jeung EB. Lentinus edodes promotes fat removal in hypercholesterolemic mice. Exp Ther Med. 2013 Dec;6(6):1409-1413
Yoon KN, Alam N, Lee JS, Cho HJ, Kim HY, Shim MJ, et al. Antihyperlipidemic Effect of Dietary Lentinus edodes on Plasma, Feces and Hepatic Tissues in Hypercholesterolemic Rats. Mycobiology. 2011 Jun;39(2):96-102