Gebruik van medicinale paddenstoelen

De Eeuwenoude Traditie en Moderne Ontdekking van Medicinale Paddenstoelen

Gebruik van medicinale paddenstoelen is al eeuwenoud.
De geschiedenis van medicinale paddenstoelen is doordrenkt van eeuwenoude tradities en moderne ontdekkingen. In dit artikel zullen we zowel de historische wortels als de hedendaagse ontwikkelingen van het gebruik van medicinale paddenstoelen verkennen.

medicinale paddenstoelen-mand

Geschiedenis & Oorsprong

Gezondheid is altijd een fundamentele behoefte van de mens geweest. In vroege beschavingen schreef men ziekten vaak toe aan boze geesten, maar tegelijkertijd werden kruiden en stoffen onderzocht voor hun medicinale eigenschappen. Over generaties heen werd deze kennis mondeling doorgegeven, en zo ontstonden de fundamenten van traditionele geneeswijzen, waaronder de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM). Het gebruik van medicinale paddenstoelen binnen de TCM begon naar schatting tussen 5000 en 7000 jaar geleden, zoals vastgelegd in oude geschriften zoals de Shennong Bencao Jing. Dit werk bevat niet alleen beschrijvingen van geneeskrachtige kruiden maar ook van medicinale paddenstoelen.

Ook in oude westerse culturen was er vroege belangstelling voor medicinale paddenstoelen. ‘Ötzi the Iceman’, een mummie gevonden in de Ötztaler Alpen, had geneeskrachtige paddenstoelen bij zich. In Europa waren het vooral de Benedictijnen, waaronder de beroemde Hildegard van Bingen, die de helende kracht van medicinale paddenstoelen bestudeerden.

In de 20e eeuw kregen medicinale paddenstoelen wetenschappelijke erkenning en werd uitgebreid onderzoek uitgevoerd. Het is pas sinds ongeveer 60 jaar dat wetenschappelijk onderzoek naar medicinale paddenstoelen serieus van start is gegaan.

Wetenschappelijk Onderzoek

Vooral in Azië werden de Ganoderma en Coriolus de eerste medicinale paddenstoelen die uitgebreid wetenschappelijk werden onderzocht. In de jaren ’80 breidde dit onderzoek zich uit naar westerse landen, waar duizenden gecontroleerde studies werden gedocumenteerd. Tegen het midden van de jaren ’90 waren er al duizenden studies gedocumenteerd, en tegenwoordig zijn er meer dan 800 medicinale paddenstoelen beschreven, waarvan ongeveer 500 anti-tumor eigenschappen hebben. Onderzoek richt zich met name op de samenstelling en eigenschappen van medicinale paddenstoelen, met speciale aandacht voor zowel het vruchtlichaam als het mycelium.

Gebruik

Vroeger werden medicinale paddenstoelen toegediend via het “heetwater-principe” door extracten met heet water te bereiden en op te drinken. Tegenwoordig kunnen relevante componenten en extracten van paddenstoelen geïsoleerd worden en worden toegediend in verschillende vormen, zoals capsules, tabletten, poeders en vloeistoffen.

Conclusie

De geschiedenis en het gebruik van medicinale paddenstoelen hebben een rijke en gevarieerde achtergrond. Terwijl de tradities duizenden jaren teruggaan, blijft wetenschappelijk onderzoek nieuwe inzichten bieden in de heilzame eigenschappen van deze opmerkelijke paddenstoelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *