Veel gestelde vragen

'Zie ook het blog met interessante artikelen en wellicht antwoord op je vragen'

Dit is afhankelijk van een aantal factoren. Welke dosering ga je gebruiken en welke paddenstoel? Momenteel buigt de wetenschap zich steeds meer over de werkzaamheid en bijwerkingen van paddenstoelen. Bij normaal gebruik zijn er op dit moment geen bijwerkingen bekend.
Wel zijn er een aantal zaken waar je op moet letten als je gaat starten met paddenstoelsupplementen

Nee, je gaat niet hallucineren van medicinale paddenstoelsupplementen waarover wij spreken.
Van truffels of paddo’s ligt dit anders. Dat is een compleet  ander segment binnen paddenstoelen range en vind je in smartshops. Dit wil niet zeggen dat de paddenstoelsupplementen waarover wij spreken voor iedereen 100% veilig zijn. In sommige gevallen moet je zeker opletten met het gebruik en de dosering.

Waarvoor ga je de paddenstoel gebruiken? Preventief of ter bestrijding van specifieke klachten?
De antwoorden op deze vragen hebben invloed op de juiste dosering. Daarnaast is de dosering voor kinderen altijd anders dan voor volwassenen.
Bij elk product wordt een advies beschreven. Tevens een waarschuwing. Overschrijd nooit de ADH.
Neem bij twijfel altijd contact op met uw eigen huisarts.
Dat mag ook voordat u met medicinale paddenstoelen begint.

In de Traditionele Chinese geneeskunde begonnen ze ongeveer 5.000 tot 7.000 jaar geleden met het opschrijven en bundelen van de kracht van het gebruik van kruiden en verschillende remedies.
Zo ook over de kracht van paddenstoelen. De eerste officiële lijst die we hebben gevonden bevatte onder andere 365 verschillende geneeskrachtige kruiden waaronder ook diverse medicinale paddenstoelen.
Deze lijst staat bekend als Shennong Bencao Jing. Sinds die tijd kwam de bekendheid van de medicinale paddenstoelen in een stroomversnelling. In het Verre Oosten pasten dokters in die tijd vaak paddenstoelen toe om mensen te helpen bij bepaalde ziekten en gezondheidsklachten. Met bewezen resultaten.

Net als mensen, planten en dieren zijn paddenstoelen uniek. Ze vormen een hele eigen groep binnen de natuur van levende organismen: het schimmelrijk.
Elke paddenstoel is anders
Elke paddenstoel is anders en bevat een uniek profiel aan voedingsstoffen, mineralen en vitaminen. Desondanks bevatten ze toch allemaal dezelfde soorten werkzame stoffen, alleen is de hoeveelheid hierin verschillend. Elke soort paddenstoel blinkt uit in één of meerdere stoffen.
Dit bepaalt meteen waar de paddenstoel het beste voor ingezet kan worden.
Een greep uit de meest bekende werkzame stoffen:
• polysachariden
• antioxidanten
• triterpenen
Daarnaast staan medicinale paddenstoelen bekend om hun adaptogene werking.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat het vruchtlichaam en mycelium (wortels van de paddenstoel) de bijzondere heilzame eigenschappen bevatten. De belangrijkste stoffen hierin zijn: polysachariden, bèta-glucanen, mineralen en vitaminen (met name vitamine B). In de meeste soorten paddenstoelen komen dezelfde soort stoffen voor. Afhankelijk van de paddenstoel hebben ze alleen een andere verhouding in de werkzame stoffen. Dit maakt elke soort uniek en geschikt voor een bepaalde werking.

Een ander belangrijk voordeel van paddenstoelen is dat ze geen bijwerkingen of ongewenste neveneffecten hebben. Hierdoor kun je ze in hoge dosering inzetten.
Let wel: doe dit altijd in overleg met een (natuur)arts die hier verstand van heeft.
Paddenstoelen worden met name ingezet voor het immuunsysteem, allergieën, anti-bacterieel, anti-schimmel, voor de huid, cognitieve boost of ter ondersteuning van de algemene gezondheid.

Hier is een beknopt overzicht van de meest gebruikte medicinale paddenstoelen en hun voordelen:

 1. Lion’s Mane (Hericium erinaceus):
  Lion’s Mane-paddenstoel staat bekend om zijn hersen ondersteunende eigenschappen.
  Het wordt vaak geassocieerd met verbeterde cognitieve functie en geheugen.
  Deze paddenstoel wordt soms gebruikt als supplement om neurologische aandoeningen te ondersteunen.

 2. Turkey Tail (Coriolus versicolor):
  Turkey Tail-paddenstoel wordt gewaardeerd vanwege zijn Immunomodulerend eigenschappen.
  Het bevat polysachariden die het immuunsysteem kunnen stimuleren.
  Het wordt soms ingezet bij de ondersteuning van het immuunsysteem tijdens ziekte.

 3. Cordyceps (Cordyceps militaris):
  Cordyceps is beroemd om zijn potentiële vermogen om de fysieke prestaties te verbeteren en vermoeidheid te verminderen. Het wordt vaak gebruikt door atleten en mensen die hun uithoudingsvermogen willen verbeteren.

 4. Reishi (Ganoderma lucidum):
  Reishi is een veelgebruikte paddenstoel in traditionele Chinese geneeskunde.
  Het staat bekend om zijn stres verlichtende eigenschappen en wordt soms gebruikt voor ontspanning en het bevorderen van een goede nachtrust.
  Het heeft ook Immunomodulerend eigenschappen.

 5. Chaga (Inonotus obliquus):
  De Chaga-paddenstoel vaak geassocieerd met antioxidante en ontstekingsremmende eigenschappen. Het wordt vaak gebruikt voor immuunondersteuning en kan mogelijk de algehele gezondheid bevorderen.